U SREDIŠTU POSUŠJA USPJEŠNO PROVEDENA VJEŽBA GAŠENJA POŽARA NA BENZINSKOJ CRPKI

vjezba posusjeU sklopu obilježavanja 'Mjeseca (svibnja) zaštite od požara' u organizaciji tvrtke 'Holdina' d. o. o. na benzinskoj crpki 'INA' u Posušju održana je pokazna vježba u kojoj su osim djelatnika tvrtke 'Holdina' sudjelovali pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe 'Posušje', Policijske uprave Posušje i djelatnici Doma zdravlja Posušje.


Ovom pokaznom vježbom simuliran je požar koji je nastao tijekom pretakanja goriva iz autocisterne u podzemne spremnike za gorivo. Zbog neispravnosti elektroinstalacija na autocisterni je došlo do varničenja i početnog požara. Vozač autocisterne je povikao 'Vatra', zaustavio pretakanje goriva i počeo gasiti požar s vatrogasnim aparatom, u čemu mu se pridružuje i djelatnik benzinske crpke. Poslovođa je isključio struju i pozvao žurne službe (vatrogasce, policiju i hitnu pomoć). U isto vrijeme se vrši evakuacija zaposlenika iz okolnih zgrada. Neposredno prije dolaska vatrogasaca došlo je do ozljede jednog djelatnika koji je zadobio opekotine. Po dolasku zapovjednik vatrogasne postrojbe preuzima rukovođenje akcijom gašenja požara. Istovremeno pripadnici policije osiguravaju mjesto požara, a vozilo hitne pomoći odvozi ozlijeđenog. Kada je požar ugašen rukovoditelj gašenja požara obavijestio je voditelja vježbe i nakon što je voditelj vježbe utvrdio da su djelatnici benzinske crpke i vatrogasci izvan opasnosti proglasio je vježbu završenom.

vjezba posusje1
Nakon završetka pokazne vježbe pristupilo se analizi iste, te je voditelj vježbe Berislav Dragić (tvrtka 'Holdina' d. o. o.) vježbu ocijenio veoma uspješnom istaknuvši primjerenu obučenost i brzu reakciju djelatnika benzinske crpke, brzu i učinkovitu reakciju pripadnika Profesionalne vatrogasne postrojbe 'Posušje' (2 minute i 23 sekunde), policije (1 minute i 50 sekundi) i hitne pomoći (3 minute i osam sekundi) kod ozljeđivanja djelatnika, te brzu evakuaciju osoblja institucija koje se nalaze u neposrednoj blizini benzinske crpke, iz zgrade Reiffeisen banke i zgrade Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH.

vjezba posusje5

vjezba posusje2
U znak zahvalnosti i podrške njihovom djelovanju 'Holdina' je Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi 'Posušje' uručila novčanu donaciju u iznosu od 1.000,00 KM.

vjezba posusje6

 

 

Uprava civilne zastite ZZH f

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Pretraga

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288


Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

© 2017 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke