U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI I GIMNAZIJI FRA GRGE MARTIĆA U POSUŠJU ODRŽANE EDUKACIJE IZ PODRUČJA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

edukacija sarednje posusje1U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, na temu edukacije „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“, koja se održava u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu, u Srednjoj strukovnoj školi i Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju održane su edukacije učenika i ne/nastavnog osoblja iz područja zaštite i spašavanja.

 edukacija srednje posusje2

U prvom dijelu edukacije izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja. Simuliran je nastanak požara u kuhinji na prvom katu škole. Domar je pokušao ugasiti požar, ali nakon neuspjelog gašenja požara poziva vatrogasnu postrojbu, te zadužuje drugog domara da aktivira školsko zvono kao znak početka evakuacije. Aktiviranjem školskog zvona uslijedila je evakuacije iz škole. Pri dolasku na evakuacijsko mjesto, nastavno osoblje kontrolira broj učenika iz svog razreda. Pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasne postrojbe provjerili su jeli netko ostao u učionicama, te iste izvode na sigurno, a volonteri Crvenog križa pružaju pomoć unesrećenima (ozlijeđenima). Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećene na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

edukacija srednje posusje4

U drugom dijelu edukacije koji se održao u kino dvorani nazočne je pozdravila Anamaria Begić jedna od voditelja edukacije i zahvalila svima na provedenoj evakuaciji, te predstavila promotivni letak o pravilima ponašanja i zaštite u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, a koji je tiskan u prigodi održavanja edukacije učenika srednjih škola. Dr. sc. Drago Martinović ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke je istaknuo da je evakuacija uspješno provedena i da je to aktivnost koja bi trebala biti redovita u svim javnim ustanovama, odnosno u mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Ravnatelj je posebice istaknuo ulogu žurnih službi, koje su pokazale svoju iznimnu obučenost i spremnost u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća.

edukacija srednje posusje


Potom je prikazan promotivni film o Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te 10-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i ponašanju u slučaju pojave istih. Ovom edukacijom završena je edukacija svih učenika i ne/nastavnog osoblja srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

edukacija srednje posusje3

Uprava civilne zastite ZZH f

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Pretraga

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288


Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

© 2017 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke