U GORICI OBILJEŽEN BLAGDAN SVETOG FLORIJANA ZAŠTITNIKA VATROGASACA

dvd gorica brajo3U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva 'Gorica' obilježen je blagdan svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca.


„Naše društvo tradicionalno obilježava ovaj blagdan, ali ove godine s obzirom da je sutra na sami blagdan svetog Florijana krizma u našoj župi ovaj dan obilježavamo dan ranije. Ovo je prigoda da uz pripadnike naše postrojbe pozovemo i naše prijatelje vatrogasce iz naše i susjednih županija na druženje uz zakusku koju smo pripremili. Ovaj dan nam znači puno jer je ovo prigoda da pokažemo što smo radili u protekloj godini, kao i da razmijenimo iskustva s našim prijateljima“, rekao je Darko Paradžik – Brajo predsjednik DVD-a 'Gorica'.

dvd gorica brajo2

Prigodno druženje u povodu blagdana svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca osim domaćina pripadnika DVD-a 'Gorica' svojim dolaskom uveličali su mještani Gorice, čelnici Općine Grude, pripadnici DVD-a 'Buna', DVD-a 'Kočerin', vatrogasnih postrojbi Gruda, Čitluka i Posušja, te zaposlenici Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke koji su Darku Paradžiku – Braji predsjedniku DVD-a 'Gorica' uručili prigodni poklon.

dvdgorica brajo

Darko Paradžik - Brajo predsjednik DVD-a 'Gorica'

Sveti Florijan (250. – 304.) kršćanski je svetac i mučenik koji je živio u prvom stoljeću u Austriji. Prema legendi, molitvom je ugasio požar na jednoj kući, a za vrijeme cara Dioklecijana bio je proganjan i mučen. Kada je saznao da je nekoliko desetaka kršćana zarobljeno i bačeno u tamnicu, otišao je do namjesnika Aquilinusa koji je proganjao kršćane te se sam izjasnio kao kršćanin. Legedna kaže da nakon što nije htio prinjeti žrtvu bogovima, bačen je s kamenom oko vrata u rijeku Enns, a čovjek koji ga je bacio s mosta u rijeku, odmah je oslijepio. Bilo je to 304. godine. Na mjestu gdje je prema legendi pokopan, oko 800. godine izgrađen je samostan koji i danas postoji.

Uprava civilne zastite ZZH f

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Pretraga

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288


Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

© 2017 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke