ČELNICI ŽUPANIJSKIH UPRAVA I GRADSKE/OPĆINSKIH SLUŽBI CIVILNE ZAŠTITE ŽZH i HNŽ SUDJELOVALI NA ZAPOVJEDNO-STOŽERNOJ OBUCI

jahorina obuka 2U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH u hotelu „Lavina“ na Jahorini, održana je dvodnevna zapovjedno-stožerna obuka čelnika županijskih uprava i gradskih/općinskih službi civilne zaštite Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.


Iz Županije Zapadnohercegovačke na obuci su sudjelovali ravnatelj Uprave civilne zaštite dr. sc. Drago Martinović, pomoćnik ravnatelja Mladen Bošnjak i predstavnici službi civilne zaštite Grada Širokog Brijega i općina Grude i Posušje.

U sklopu programa zapovjedno-stožerne obuke pod nazivom „Podrška države domaćina – HNS“ o mehanizmu prijema, tranzita i traženja međunarodne pomoći i podrške države domaćina, uvodno predavanje o strukturama i funkcijama mehanizma međunarodne pomoći UN, EU, NATO održao je dr. Samir Huseinbašić šef Odsjeka za strukturu i obuku Sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

jahorina obuka 1

Mr. Almir Beridan, stručni suradnik za pravne poslove pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predstavio je Uputu Vijeća ministara BiH o traženju i upućivanju pomoći. Predavanja su održali Aleksandar Mandić šef Operativno-komunikacijskog centra BiH-112 na temu „Podrška države domaćina – komunikacija i rad operativnih centara“, a o koordinaciji operacija međunarodne pomoći na pogođenom području govorila je Biljana Tomić iz Republičke uprave civilne zaštite. Murat Baručija iz Federalne uprave civilne zaštite govorio je o normativno-pravnoj regulativi zaštite i spašavanja u BiH odnosno u FBiH. Na temu „Legislativa EU – Mehanizam Civilne zaštite EU – odluke i smjernice izlagao je Idriz Brković iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U drugom dijelu programa zapovjedno-stožerne obuke predstavljen je zadatak, odnosno generalni scenarij prirodne nepogode (poplave) koja je pogodila veći dio južne i sjeverne Hercegovine, te je istovremeno došlo i do snažnog potresa u istočnoj Hercegovini. Zatražena je međunarodna pomoć. Sudionici obuke su dobili zadatak postaviti organizaciju odgovora, dajući odgovore o slijedu aktivnosti, ulogama i rješenjima na situcije iz scenariju. Nakon uspješno provedene obuke sudionicima su dodijeljeni cerfikati.

 

Uprava civilne zastite ZZH f

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Pretraga

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288


Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

© 2017 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke