Na 16. izvanrednoj sjednici Stožera zatražena žurna izmjena Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite

Županijski stožer civilne zaštite održao je 16. izvanrednu sjednicu.
 

Prva točka današnje sjednice bila je Naredba Federalnog stožera civilne zaštite broj: 12-40-6-148-120/20 od 10. travnja 2020. kojom se između ostalog naređuje “…kantonalnim stožerima civilne zaštite da pod pratnjom policijskih službenika osiguraju lica iz točke 1. sa graničnog prijelaza do mjesta određenog u rješenju za karantenu” i “Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da upućuje lica u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor…”

Stožer je hitno zatražio izmjenu ove Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite u svrhu zaštite osoba koje prelaze preko graničnih prijelaza i upozorio Federalni stožer kako “ovakvom naredbom odgovorni ste za ugrožavanje zdravlja i života svih osoba koje su prešle granicu, obzirom da je u potpunosti nejasno i ne zna se koje osobe su zaražene, a koje nisu, pa u tom smislu odmah tražimo izmjenu Naredbe.”

Također, iz priložene Naredbe razvidno je kako Stožer CZ ŽZH ne može postupati prema osobama koje prijeđu granicu bez djelovanja sanitarnih inspektora FBiH. Želimo upozoriti kako ovo može napraviti veliku štetu i javno apeliramo na hitne izmjene ove pogubne Naredbe, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite ŽZH.

Druga točka sjednice je bila Odluka o uspostavljenju karantene u Širokom Brijegu za osobe koje Federalna uprava za inspekcijske poslove uputi u šatorski prostor s obzirom da su isti potpuno neuvjetni i u ovakvim okolnostima mogu pogodovati za širenje koronavirusa.

Karantena se nalazi u prigradskom području Širokog Brijega (Mjesna zajednica Brig). Šest osoba koje su se nalazile u šatorima na graničnim prijelazima u našoj Županiji su smješteni u karantenu, bit će testirani na prisustvo koronavirusa i epidemiološka služba će dati daljnje upute. Sve osobe su u dobrom stanju, nemaju simptome, omogućene su im posebne prostorije i imaju dovoljne zalihe hrane i vode.

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke