KORONAVIRUS
AKTUALNI PODACI U ŽUPANIJI ZAPADNOHERCEGOVAČKOJ

 
 GRAD/OPĆINA Grude Ljubuški Posušje Široki Brijeg UKUPNO ŽZH
Oboljeli 14 0 4 61 79
Umrli  1 0 0 3 4
Oporavljeni 13 - 4 58 75
Broj osoba u samoizolaciji na području Županije Zapadnohercegovačke: 0
PODACI AŽURIRANI: 26.5.2020. u 9 sati

ŠIROKI BRIJEG: U GIMNAZIJI I SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI ODRŽANE EDUKACIJE IZ PODRUČJA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

edukacija siroki gimnazija1U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, a u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu, u Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi Široki Brijeg održane su edukacije učenika i ne/nastavnog osoblja iz područja zaštite i spašavanja.


Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“.


U prvom dijelu edukacije izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja. Simuliran je nastanak požara u prijemnom uredu u prizemlju škole. Domar je pokušao ugasiti požar, ali nakon neuspjelog gašenja požara poziva vatrogasnu postrojbu, te zadužuje drugog domara da aktivira školsko zvono kao znak početka evakuacije. Aktiviranjem školskog zvona uslijedila je evakuacije iz škole. Pri dolasku na predviđeno evakuacijsko mjesto/Park fra Didaka Buntića, nastavno osoblje kontrolira broj učenika iz svog razreda. Pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasne postrojbe provjerili su jeli netko ostao u učionicima, te iste izvode na sigurno, a članovi/volonteri Crvenog križa na evakuacijskom mjestu pružaju pomoć unesrećenima (ozlijeđenima). Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećene na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

edukacija siroki gimnazija5

edukacija siroki gimnazija

edukacija siroki gimnazija2

edukacija siroki gimnazija3

U drugom dijelu edukacije koji se održao u sportskoj dvorani nazočne je pozdravila Anamaria Begić jedna od voditelja edukacije i zahvalila svima na provedenoj evakuaciji. Dr. sc. Drago Martinović ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke ukazao je na važnost ove edukacije, kao i same evakuacije kao aktivnosti koja bi se trebala redovito provoditi u svim školama. Ravnatelj je naglasio važnu ulogu koje imaju žurne službe, a koje su i danas pokazale da su spremne u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća.

edukacija siroki srednje1
Predstavljen je promotivni letak pravila ponašanja i zaštite u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, a koji je tiskan u prigodi održavanja edukacije učenika srednjih škola. Potom je prikazan promotivni film o Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te 10-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i ponašanju u slučaju pojave istih.
Nakon provedenih edukacija učenika srednjih škola u Grudama, Ljubuškom i Širokom Brijegu, edukacija će se sljedeći tjedan održati u Gimnaziji fra Grge Martića i Srednjoj strukovnoj školi u Posušju.

 

koronavirus

baner zapovijedi

ostanidoma baner

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

Uprava civilne zastite ZZH f

Video prilog

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288


Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

© 2017 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke