POKAZNOM VJEŽBOM I ZAVRŠNOM KONFERENCIJOM ZAVRŠEN PROJEKT „OTPORNA GRANICA“

otporna granica 22 3 24Na poligonu za vježbe službe zaštite i spašavanja u Gospodarskoj zoni „Pogana Vlaka- Poljanice“ u sklopu projekta „Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica“ prekograničnog programa IPA II održana je završna vježba prekograničnog tima za zaštitu i spašavanje s ciljem demonstriranja kapaciteta službi za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe.


Poligon na kojem je održana vježba izgrađen je i opremljen kroz ovaj projekt i bit će mjesto za obuku svih osoba uključenih u sustav zaštite i spašavanja. Prekogranični tim za zaštitu i spašavanje sastavljen je od članova s područja Županije Zapadnohercegovačke (medicinski tim, tim za zaštitu od požara i služba za spašavanje iz ruševina) i Općine Herceg Novi.

otporna granic vatrogasci

U izvedbi vježbe sudjelovali su: Vatrogasci PVP Posušje, PVP Grude, PVP Široki Brijeg, PVP Ljubuški, Vatrogasna postrojba Općine Herceg Novi, Služba zaštite od požara ŽZH, Volonteri CK Grude, Gorske službe spašavanja ŽZH, Hitna pomoć Doma zdravlja Grude, policijski službenici PU Grude, DVD Kočerin, DVD Lovreć i DVD Gorica.

Vježbu su osmislili i moderirali Srećko Vukojević iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Frano Jelić zapovjednik DVD-a Lovreć.

otporna granica 22 2 24 3

Na završnoj konferenciji u hotelu Otok u Grudama predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg projekta Europske unije, koji je povećao kapacitete postrojbi civilne zaštite na području Županije Zapadnohercegovačke i Općine Herceg Novi kako bi što učinkovitije zaštitili građane i gospodarstvo prilikom prirodnih nepogoda.

Europska unija je kroz ovaj projekat osigurala specijaliziranu obuka i nabavu opreme u vrijednosti 220.000 eura. Oprema uključuje specijalizirana vozila te specijaliziranu opremu za postrojbe civilne zaštite, vatrogasne i spasilačke ekipe.
Na konferenciji su predstavljene sve provedene projektne aktivnosti koje su rezultirale uspostavom prekogranične suradnje, boljom opremljenošću žurnih službi, te jačanjem javne svijesti o pravilnom ponašanju u izvanrednim situacijama. Zahvaljujući financijskoj podršci Europske unije ojačani su kapaciteti za upravljanje rizicima od prirodnih i drugih katastrofa, opremanjem timova zaštite i spašavanja te održavanjem treninga za članove prekograničnog tima.

otporna granica 22 2 24 2
Predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović pozdravio je sve nazočne i izrazio zadovoljstvo provedbom projekta u nadi da će ovakvih i sličnih projekata biti sve više, te je svečano uručio certifikate članovima prekograničnog tima zaštite i spašavanja.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Izaslanstvu EU u BiH izjavio je: „Drago nam je što smo financirali ovu inicijativu službi civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona i Herceg Novog u njihovoj prekograničnoj inicijativi za povećanje otpornosti na prirodne katastrofe i katastrofe izazvane ljudskim djelovanjem. Nadamo se da će centar za obuku u Grudama i vatrogasno vozilo u Herceg Novom, s ostalom opremom i obukom koja je osigurana u okviru ovog projekta, pomoći u zaštiti građana i gospodarstva te rješavanju prirodnih opasnosti. Sretan sam što danas svjedočimo konkretnim rezultatima naše podrške i mogu samo potvrditi da će se naša podrška nastaviti.“

Radoslav Luburić, Ravnatelj JU Razvojna agencija ŽZH HERAG je izjavio kako su izuzetno zadovoljni uspješnom provedbom projekta Otporna granica, te kako smatra da je projekt zahvaljujući Europskoj uniji, koja ga je prepoznala i financirala, postigao svoje ciljeve.
„Zadovoljstvo je biti danas ovdje i predstaviti rezultate našeg projekta "Otporna granica". Ovaj projekt predstavlja ključnu inicijativu koja će značajno poboljšati našu sposobnost suočavanja s izazovima katastrofa te osigurati brži, uspješniji i koordiniran odgovor u hitnim situacijama. Kroz financijsku podršku Europske unije, nabavili smo vrijednu opremu, ojačali kapacitete hitnih službi, izradili Procjenu rizika od katastrofa i podigli svijest lokalnog stanovništva o mjerama prevencije i reagovanja u slučaju katastrofa. Ovaj projekt nije samo ulaganje u sigurnost naše zajednice, već i u izgradnju otpornijeg društva koje je spremno suočiti se s izazovima budućnosti“, izjavio je Mirko Mustur potpredsjednik Opštine Herceg Novi.

otporna granica 22 2 24 1

Dr. sc. Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke je izrazio zadovoljstvo što je Uprava civilne zaštite bila dio jednog ovako važnog projekta iz područja civilne zaštite i zahvalio je svim uključenim pripadnicima Službi zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Na kraju događaja upriličeno je potpisivanje Memoranduma o suradnji između projektnih partnera i 5 općina/gradova na projektnom području s kojim se ovo partnerstvo formalizira u duhu prijateljskih odnosa i jačanja suradnje na području razvoja i jačanja sustava upravljanja katastrofama i kriznim situacijama.

Projekat „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica'', je financiran u okviru EU IPA II programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Europska unija osigurala 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinanciraju projektni partneri, JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke (BiH) i Opština Herceg Novi (Crna Gora). Provođenje projekta je započeto u ožujku 2022. godine i trajalo je 24 mjeseca.

otporna granica 2024

 

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

CZ ZZH logo

facebook
instagram
 

 

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288

logo modul r 2
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke