BOSNA I HERCEGOVINA I EUROPSKA UNIJA POTPISALI SPORAZUM O ČLANSTVU U MEHANIZMU EU ZA CIVILNU ZAŠTITU

cz EU mehanizamBosna i Hercegovina je postala 34. zemlja članica Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu.


Sporazum između BiH i EU o članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu potpisali su 6. rujna u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Cilj Mehanizma EU za civilnu zaštitu je jačanje suradnje između članica EU i država koje sudjeluju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe.

"Članstvo će omogućiti da se adekvatno odgovori na krize, kada iscrpimo vlastite kapacitete. Otvara se mogućnost većih kvota za obuku stručnjaka i certificiranje pripadnika različitih službi. Pogodnost za ulazak u mehanizam je da ćemo plaćati u narednih pet godina samo 30 posto članarine", rekao je između ostalog pri potpisivanju sporazuma ministar Cikotić.

Lenarčič je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz da se može raditi brzo i učinkovito kada postoje volja i interes, te dodao da je Mehanizam EU za civilnu zaštitu simbol solidarnosti i uzajamne pomoći. On je istakao da bilo koja zemlja u svijetu može zatražiti pomoć, te podsjetio da je BiH to učinila nekoliko puta, kada su bile poplave 2014. godine.

Potpisivanjem ovog Sporazuma o pristupanju Mehanizmu EU za civilnu zaštitu Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica Mehanizma i otvora se mogućnost da se surađuje s drugim državama u osposobljavanju, obuci te zemlje članice Mehanizma imaju dužnost da podrže druge članice pogođene katastrofom kada je to potrebno.

Osim članica EU, u ovom Mehanizmu sudjeluju Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Turska, a od siječnja 2023. godine i BiH.

 

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

CZ ZZH logo

facebook
instagram
 

 

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288

logo modul r 2
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke