ČESTITKA VATROGASCIMA U POVODU 4. SVIBNJA BLAGDANA SVETOG FLORIJANA - DANA VATROGASACA

cestitka dan vatrogasaca 2022U povodu blagdana svetog Florijana Međunarodnog dana vatrogasaca koji se obilježava 4. svibnja svim vatrogascima čestitamo njihov dan. Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se u cijelom svijetu, a sukladno Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu mjesec svibanj se obilježava kao mjesec zaštite od požara.

 

Požari, potresi, poplave i druge nepogode i nesreće ne mogu proći bez naših vatrogasaca, te im stoga u povodu blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca od srca čestitamo njihov dan i upućujemo iskrene čestitke. Hrabrost i požrtvovnost naših vatrogasaca u obavljanju ove humane profesije ulijeva nam sigurnost jer znamo da će nam pomoći u svim mogućim situacijama, a pritom često riskirajući i svoje zdravlje, ali i živote kako bi nam pružili zaštitu.

Ova 2022. godina nije započela onako kako bi mi željeli jer smo u našoj Županiji imali rekordan broj požara, ali s druge strane veseli nas podatak da su u ovoj godini u našoj Županiji formirana tri nova dobrovoljna vatrogasna društva. Posebnu čestitku upućujemo pripadnicima novoosnovanih vatrogasnih postrojbi, ali i vatrogascima i vatrogaskinjama i izvan naše Županije, a posebice onima s kojima surađujemo i koji nam pružaju pomoć u gašenju požara većih razmjera kada nam je pomoć najpotrebnija.

 

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija 250. - 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austriji. Zaštitnik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije. Svjesno se žrtvuje priznajući da je kršćanin, kako bi bio uz svoje suborce i u času njihove smrti. Nakon brutalnog mučenja, 4. svibnja 304. godine bačen je u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata.


Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
dr. sc. Drago Martinović, ravnatelj

 

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

CZ ZZH logo

facebook
instagram
 

 

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288

logo modul r 2
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke