18. STUDENOGA NERADNI JE DAN U ŽUPANIJI ZAPADNOHERCEGOVAČKOJ – DAN UTEMELJENJA HRVATSKE ZAJEDNICE HERCEG-BOSNE I DAN ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE

zastava hz hb
Sukladno Zakonu o blagdanima i neradnim danima u Županiji Zapadnohercegovačkoj („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 9/04), 18. studenoga je Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Dan Županije Zapadnohercegovačke, neradni dan u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Na ovaj dan obilježava se Dan općine Grude.


U Grudama je 18. studenog 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Grudama.

U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.
Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje: “Zašto Herceg Bosna u ovom trenutku?” odgovorio: “Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da da do znanja da to ne želi.”

HZ Herceg Bosna kasnije je prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. Ona je Washingtonskim sporazumom unesena u Federaciju Bosne i Hercegovine, a i danas živo egzistira kao ideal kojim se treba voditi u ostvarivanju pune jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. (hms)

Županija Zapadnohercegovačka je utemeljena 12. lipnja 1996. godine. U sastavu županije su gradovi Ljubuški i Široki Brijeg administrativno sjedište i općine Grude i Posušje. Županija prostorno zauzima 1.362.2 km². Kroz Županiju protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju Blidinje jezero i vodopad Kravica. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m).

U povodu 29. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a u organizaciji HNS-a BiH u Mostaru je 13. studenoga održana svečana akademija Sabora HZ HB.

U povodu Dana Županije Zapadnohercegovačke i Dana Hrvatske zajednice Herceg-Bosna u Svadbenom salonu „Viktorija“ u Posušju u srijedu 18. studenoga s početkom u 11.30 sati održat će se svečana sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

CZ ZZH logo

facebook
instagram
 

 

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288

logo modul r 2
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke