ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE ZAPOVJEDNIKA STOŽERA I PREDSJEDNIKA VLADA ŽZH, HNŽ I HBŽ

press zzh 27 03 2020 1Konferencija za novinare održana je ispred zgrade Vlade ŽZH u Širokom Brijegu povodom zajedničkog sastanka stožera civilnih zaštita ŽZH, HNŽ i HBŽ, te predstavnika SKB Mostar.


Na sastanku su bili nazočni ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić, epidemiolog u Kriznom stožeru HBŽ-a dr. Dijana Mamić, načelnik Stožera HBŽ Željko Marijan, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, epidemiolog u Kriznom stožeru Županije Zapadnohercegovačke dr. Ivan Vasilj, načelnik Stožera i ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH Drago Martinović, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić,predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić te načelnik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Eugen Ćubela.

press zzh 27 03 2020 3

Trebamo osigurati da naš zdravstveni sustav, koji je ključna karika u cijelom sustavu mjera koje donosimo, učinimo funkcionalnim, da oni ljudski i materijalni kapaciteti koji su nam na raspolaganju ne budu preopterećeni kako ne bi došlo do pucanja ključne karike. Iz dana u dan primjećujemo da se naši građani pridržavaju mjera.

I dalje ćemo na tome inzistirati jer znamo da je to jedini gard, jedini način, sustav obrane od virusa. Donosimo mjere koje će iz dana u dan biti sve strože, kazao je predsjednik Vlade i zapovjednik Stožera civilne zaštite ŽZH Zdenko Ćosić.

Postrožavamo nadzor, imamo slučajeva da se dozvole za kretanje zloupotrebljavaju, da se rješenja o izolaciji ne poštuju, to su iznimke, ali naglašavamo jer je to vrlo bitno da svi poštujemo propisane mjere. Molim građane neka dobro razlikuju službene informacije od onoga što se pojavljuje od tzv. povjerljivih izvora. Mi kao Stožer dobivamo na desetine različitih prijedloga, međutim prijedlog Stožeru nije uopće prijedlog Stožera, dodao je Ćosić.

Moramo imati tjesniju koordinaciju i suradnju, a također ćemo usuglasiti mjere i vidjeti njihove rezultate, istaknuo je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Potom se obratio i ravnatelj SKB Mostar dr. Ante Kvesić.

Problem maski, odijela i opreme nije u financijama nego nedostatku istih na tržištu. Trenutno imamo dovoljno novca, no problem je što nemamo to gdje kupiti. Još uvijek funkcioniramo na način da smo zaštitili djelatnike i vjerujem da ćemo naći modus da nabavimo opremu. Ono što ne znamo je koliko će ovo trajati. Nadam se da smo mi na vrijeme poduzeli određene korake, mjere koje su uvedene uistinu pokazuju rezultate.

press zzh 27 03 2020 2

Cijelo vrijeme sam govorio da se mi mjesecima pripremamo za ovo. Išli smo sa stupnjevanim premodeliranjem bolnice. Izolatorij sa 16 mjesta smo pripremili prije tri mjeseca. Sada smo cijelu zgradu pretvorili u Kliniku za infektivne bolesti s naglaskom na koronavirus, kazao je ravnatelj mostarske bolnice dr. Kvesić.

O zdravstvenom stanju zaraženih pacijenata s područja ŽZH, govorio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić.
Što se tiče dvoje hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti, stabilno su, a o njima se intenzivno brinu djelatnici SKB Mostar. Što se tiče ostalih pozitivnih, oni su također stabilni, u kućnim su uvjetima, svakodnevno ih liječnici iz doma zdravlja po tri-četiri puta konzultiraju. Nemamo nultog pacijenta, pretpostavljamo da idemo u smjeru koji bi mogao dati rezultate. To je po nama obiteljska problematika, odakle je virus potekao, objašnjava Pejić.

Od četvrtka se brisevi za test na koronavirus uzimaju u domovima zdravlja na području ŽZH.

Počeli smo jučer raditi uzorkovanje briseva na razini naše županije koje šaljemo u SKB Mostar. Jučer smo poslali 32 testa, a danas još par dodatnih testova. Riječ je o prvim kontaktima obitelji oboljelih, a rezultate očekujemo večeras. Što se tiče briseva, za sad ih imamo dovoljno, mislim da bi u narednom razdoblju trebala doći još jedna pošiljka. U istim smo problemima kao i susjedne županije, jer bi tek sljedeći tjedan trebali doći uzorci, zaključio je ministar Pejić.

O stanju na području Hercegbosanske županije govorili su predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić i epidemiolog dr. Diana Mamić.
Istaknuli su da u ovoj županiji još uvijek nema zaraženih dok se su samoizolaciji nalazi oko 570 osoba. Testirano je ukupno 11 osoba, a danas su u SKB Mostar poslali četiri uzorka te se rezultati očekuju. (jabuka.tv)

 

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

CZ ZZH logo

facebook
instagram
 

 

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288

logo modul r 2
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke